miércoles, 1 de mayo de 2024

La Moixaranga i els castellets


La Moixaranga o Muixeranga d'Algemesí (la Ribera) al sud de València capital, coneguda també com "ball dels valencians", és una dansa que es interpretava els dies 7 i 8 de setembre durant la processó de la Mare de Déu de la Salut. La Moixaranga oferia tres modalitats: el Ball o ball, que la executaven dues files de ballarins en la que de manera alternada uns s'ajupien i altres s'aixecaven; la Figura, torres humanes en formes de motius marians; i la Torre pròpiament dita, similar als castells.


No era una festa exclusiva d'Algemesí però sí on estava més arrelada. L'historiador Pere Antoni de Mántaras i Ledo refereix que la Moixaranga es va ballar a Sevilla en 1674 ia Lleida el 1762 com es recull en aquesta web, amb motiu de la col·locació de la primera pedra de la catedral de la ciutat, interpretada per un grup de Sagunt.


Durant els segles XVII i XVIII, la necessitat faria que molts valencians es traslladessin a altres zones de la geografia espanyola donant a conèixer també les seves festes i costums, i a Catalunya, principalment a la ciutat de Valls a Tarragona es consolidaria el costum de fer aquestes torres allunyades del ball pròpiament dit. A la fi del segle XVIII passarien a conèixer-se com castells i les seves agrupacions colles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario